reklam
reklam

Rüzgargülü Sinemalarda… Bir sosyolog gözü ile değerlendirme… « Digital Mecra

26 Nisan 2024 - 18:27

Rüzgargülü Sinemalarda… Bir sosyolog gözü ile değerlendirme…

İnsan doğar ve büyür. Peki nasıl ilerleriz hayat yolculuğumuzda ?

reklam
Rüzgargülü Sinemalarda… Bir sosyolog gözü ile değerlendirme…
Son Güncelleme :

02 Haziran 2022 - 10:07

377 views
reklam

İnsan doğar ve büyür. Peki nasıl ilerleriz hayat yolculuğumuzda ?

Büyümek; beden olarak gelişmek kadar ruh ve duygu olarak büyümeyi de kapsar.
Çocuklar; paylaşmayı, birlik olmayı, kolektif bilinçle bir şeyler başarmayı oyunlarla öğrenirler. Oyun sadece bir oyun değildir. Aynı zamanda hayatı öğretir. Nasıl iletişim kurulması gerektiğini, ekip ruhunun ne demek olduğunu, paylaşmayı, kaybetmeyi, kazanmayı ve daha pek çok şeyi oyunlarla küçük yaşlarda öğrenmeye başlarız.

Bir çocuğun oyun kurmasında, bir oyunun içine sorunsuz bir şekilde dahil olup oynayabilmesinde ailesine de büyük rol düşer. Birey olmayı öğrendiğimiz ilk yer, toplumun en küçük sosyal birimi olan ailedir. Çocuğa olan güvenin, desteğin hissettirilmesi, yeteneklerini ortaya koyma aşamasında ona destek olunması ebeveynlerin en büyük görevlerinden olmalıdır. Ailede aşılanmayan güven ve destek duygusu bir çocuğun küçük kalbinde büyük yaralar açmaya sebep olur.

Türkiye dizi ve film sektörünün geliştiği ve çocukların da bu sektörde kendine yer bulduğu bir ülkedir. Bu nedenle medyada çocuklara hitap edebilecek, onların kendilerine dersler çıkarabilecekleri yayınların olması oldukça önemlidir.

K.A Yapım ve Kum Film’in yapımcılığını üstlendiği, Yönetmenliğini Meryem Beyza Er’in yaptığı Rüzgargülü bu sektörde hem ebeveynlere hem de çocuklara hitap eden bir film olarak yayına girmiş. Aile kavramının önemini, kardeşler arası ilişkiyi, akrabalık bağlarını ele alırken bir yandan da oyunun çocuklar arasındaki bağlayıcılığını birleştiriciliğini gözler önüne seriyor. Birbirini ilk kez tanıyan kuzenler arasındaki gerilim, ailelerinin ve dedelerinin desteği ile bir oyunun içerisinde son bulup yerini birbirine gönülden bağlanmaya bırakıyor. Çocuklar aynı zamanda kendi yetenekleriyle de ön plana çıkartılıyor.
Filmde her çocuğun özel olmasına da inceden değinilmiş. Kiminin edebiyata tarihe ilgisi varken kiminin müziğe kiminin matematiğe ilgisi yeteneği bulunuyor. Bu farklılıkların birleştiğinde ne kadar güzel işler başarabileceğinin bir simgesi olarak bizi etkileyen bir yapım olmuş. Bu ayrıntı, aslında toplumda her bireyin vazgeçilmez bir yapı taşı olduğunu göstermektedir. Bu minvalde filmler ve diziler daha fazla yapılmalı ki aile içerisinde çocuğa örnek olabilecek, hayatı öğrenmelerinde bir yol gösterecek yapımlar izletilebilsin. Adeta bir ders bir öğüt niteliği taşıyan Rüzgargülü sadece çocukların değil yetişkinlerin de kendilerinde fark edemedikleri hataları anlayabilmelerine ışık tutan ve keyifle izlenilebilecek çok hoş bir film olmuş. Tüm yapım yayın ve oyuncu ekibinin emeğine sağlık.

Son olarak yönetmen Meryem Beyza Er’e ayrı bir paragraf açmak istiyorum. İzlediğimiz diğer röportajlarında da her fırsatta çocuklara olan sevgisini dile getiren; onlarla çalışmaya devam etmek istediğini belirterek topluma çocuklar üzerinden çok önemli mesajlar veren değerli yönetmenimiz; “Bu kadar özel çocuğu bir araya getirip toplumumuza aile olabilmenin önemini yeniden hatırlattığınız için teşekkür ederim. Umarım hedeflediğiniz bu tür çalışmaların devamı da gelir ve çok başarılı olursunuz”

Sosyolog Şeydanur Erol

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam