reklam
reklam

Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlanır? Yazılımcının El Kılavuzu « Digital Mecra

21 Kasım 2024 - 15:36

Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlanır? Yazılımcının El Kılavuzu

En çok sorulan soru şüphesiz “Hangi yazılım dilini öğrenmeliyim?”. Bunun cevabı aslında çok net. Amacına uygun dilleri öğren.

reklam
Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlanır? Yazılımcının El Kılavuzu
Son Güncelleme :

10 Haziran 2022 - 12:27

228 views

Yazılıma olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Yazılım geliştiriciliği popüler bir meslek olmaya başladığından beri pek çok kişi yazılım dillerini öğrenmek istiyor fakat o kadar çok seçenek var ki ister istemez insanların kafası karışıyor ve nereden başlayacaklarını kestiremiyorlar. En çok sorulan soru şüphesiz “Hangi yazılım dilini öğrenmeliyim?”. Bunun cevabı aslında çok net. Amacına uygun dilleri öğren. Söz gelimi mobil uygulama geliştirmek için “Kotlin, Dart, Java”, yapay zeka ve veri analizi için “R, Python” web geliştirmeleri için “PHP” ve betik düzenleyici olarak “HTML, CSS” gibi seçeneklere yönelmekte fayda var. Şimdi yazılım sektöründe hangi görevlerde hangi diller ile nasıl işler yapılıyor onlara bir göz atalım.

Front-End

Ön Yüz geliştiricisi olarak da anılan Front-End geliştiriciler web uygulamaları, web siteleri ve araçlarını geliştirirler. Fakat Front-end geliştiriciler  bu uygulamaların yalnızca görünümü ve içeriği ile ilgilenir, bu kısımları geliştirirler. Yani; şayet bir Front-end geliştiricisi olmaya karar verdiyseniz, bir web sitesinin nasıl görüneceği ve kullanıcı ile olan etkileşimi tamamen size bağlı olacak. Bilebileceğiniz onlarca teknoloji var. Fakat HTML, CSS ve JAVASCRIPT en temelde bilmeniz gereken dil ve işaretleyiciler diyebiliriz.

Back-End

Back-End geliştiriciler ön yüz geliştiricilerin tasarladağı yapının arka planda çalışmasını sağlayan kişilerdir. Yani aslında web servislerinin nasıl çalışacağı, uygulamanın nasıl veri transferi yapacağı, veri iletişim modeli gibi pek çok yapıyı tasarlayarak uygulamanın ayakta durmasını sağlarlar ve Front-End geliştiriciler ile koordineli bir şekilde çalışırlar. Genellikle Java, PHP, Python ve Node.js en çok kullanılan dillerdir.

Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi

Bilgisayar bilimi, robotik ve özellikle matematik gibi mevzularda bilgiler edinmeniz ve Python ile başlangıç yapmanız ilk adımları atma açısından önemlidir.

Makine öğrenmesi; bilgisayara, verilere/bilgilere bakarak nasıl karar verileceğini ve tahminde bulunulacağını öğretmekle ilgilidir. Yine aynı şekilde bilgisayar biliminin temellerini anlamak, istatistik ve matematik benzer biçimde alanlarda malumat sahibi olmanız önemlidir.

Mobil Uygulama Geliştirme

Mobil uygulama geliştiriciliği, yazılım sektörünün en süratli gelişen alanlarından birisi. Bu alanda çalışanlar telefon ve tabletler için mobil uygulamalar ve oyunlar geliştirirler. En fazlaca kullanılan diller Android için Java ve Kotlin; İOS için Swift’tir. Bunların haricinde Flutter, React Native benzer biçimde teknolojiler de geniş kapsamda kullanılır.

Nasıl ve Nereden Öğrenebilirim

Tamamen ücretsiz olarak, seçtiğiniz alanda adım adım sizleri yazılımcı olarak yetiştirecek bir portal var: BTK Akademi. BTK Akademi özellikle yazılım konusunda çok iyi eğitimler veriyor. BTK Akademi’ye kayıt olarak online bir şekilde eğitimleri tamamlayabilir ve sertifikanızı alabilirsiniz.

BTK AKADEMİ GİRİŞ

Diğer Türkçe Kaynaklar

Bilgisayar Kavramları

Yakın Kampüs

Gri Kutu

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam